Sport en transplantatie

Het tijdig hervatten van een passende sport op regelmatige basis na transplantatie draagt bij tot een betere levenskwaliteit. Het kan de tendinitis complicaties verzachten die gerelateerd worden aan de immuunsuppressieve therapie, en het risico op een beroerte verminderen.

Vóór de transplantatie zijn de fysieke capaciteiten meestal verminderd. Ze verbeteren normaal gezien na een succesvolle transplantatie en met een beetje geduld .

Een spieratrofie die maanden of zelfs jaren niet werd gestimuleerd vraagt tijd om te “reactiveren”.
De spoedige hervatting van intensieve sportactiviteit geeft een verhoogd risico op microfracturen, in het bijzonder bij de knieën en enkels.

Fysieke activiteit moet daarom opnieuw beoefend worden op een lager niveau dan die van de ‘zittende’ bevolking. Met een beetje geduld, kunnen uw fysieke mogelijkheden u geleidelijk aan verbeteren.

Welke sport beoefenen in de praktijk?

  • Gevechtssporten wordt sterk afgeraden. (Boksen, worstelen, judo, karate en aikido)
  • Sport met de mogelijkheid van gewelddadige contacten worden ook afgeraden (cyclo-cross, motorcross, hockey, basketbal, voetbal, handbal, rugby, de Paarden spring wedstrijd , waterpolo).
  • Sport resulterend in ernstige beperkingen op de gewrichten (krachttraining, gewichtheffen) zijn af te raden, vooral als ze intensief of als wedstrijd worden beoefend.
  • De “risicovolle” sporten worden overgelaten aan ieders oordeel (alpinisme, Duiken, waterskiën, speleologie, parachutespringen…)

Daarentegen raden wij regelmatige beoefening van volgende sporten aan: fietsen, zwemmen, wandelen, tennis, tafeltennis, badminton, squash, schieten, ski, golf en minigolf, schaatsen, kajak, kano, zeilen, roeien, netbal , turnen (niet-wedstrijd), joggen, volleybal, atletiek…

Kortom, volgende sporten worden aangeraden: recreatief fietsen, zwemmen (in zuiver water!), wandelen en joggen met een minimum van 2x/week om er fysiek baat bij te hebben.

Dit artikel werd geschreven door Philippe Cordier,ex fysiotherapeut bij de universitaire klinieken Saint Luc.