Promotie orgaandonatie

Orgaandonatie promoten door sport.

Orgaantransplantaties zijn een levensreddende behandeling voor patiënten die lijden aan een chronische en/of levensbedreigende ziekte. De enige en laatste behandeling is vaak een transplantatie. Zonder een donororgaan komen deze patiënten te overlijden. De meerderheid van deze donororganen komen van overleden donoren. Maar ook levende donatie is een mogelijkheid, daarbij staat een kennis of familielid een orgaan af aan de persoon in nood.
De organen die je kan doneren zijn het hart, twee maal een nier, lever, twee longen, alvleesklier en dunne darm. Naast de organen kunnen ook weefsels gedoneerd worden zoals onder andere huid, hoornvlies en hartkleppen.

Zonder donoren is er geen sprake van transplantatie. Zonder een donororgaan komt de meerderheid van de patiënten te overlijden op de wachtlijst. Orgaandonoren zijn helden, dankzij hen krijgen mensen op de wachtlijst een tweede kans. Als sport promotor van zowel getransplanteerde als gedialyseerde personen staan we volop achter orgaandonatie.

Wist je dat één orgaandonor maar liefst 8 mensen een nieuw leven kan geven met enkel organen. Als ontvanger van een donororgaan begint er een nieuw leven met vele mogelijkheden.

Iedereen donor
Volgens de wet van 13 juni 1986 betreffende orgaandonatie is iedereen die in het bevolkingsregister is ingeschreven een potentiële donor, tenzij hij/zij zich daartegen verzet heeft via het rijksregister. Toch gaan er jaarlijks nog heel wat organen verloren omdat de familie protesteert en de artsen daaraan tegemoet komen. Om dit te vermijden is het niet onbelangrijk dat de (toekomstige) donor zijn wensen vooraf aan zijn familie (mondeling) meedeelt. Als je absoluut zeker wil zijn dat je donor bent na je overlijden of dat je familie zich zal verzetten kan je je aanmelden als donor op het gemeentehuis.